Wat is digiscopie?

Digiscopie is het fotograferen door een telescoop of verrekijker met een digitaal fototoestel. Dat lijkt misschien nogal droogjes, maar in de praktijk creëert digiscopie ongeziene mogelijkheden voor het maken van kwalitatieve, adembenemende foto’s van plekken, dieren of voorwerpen die zonder digiscopie zo goed als niet te realiseren zijn. Klinkt veelbelovend? Dat is het ook!

Een blik op de voordelen van digiscopie

Digiscopie combineert de kracht van een verrekijker of telescoop met de voordelen van de digitale fotografie. Digiscopie zorgt er met andere woorden voor dat je digitale fototoestel vanaf nu in staat is om door een verrekijker of telescoop te kijken én uiteraard ook die ultieme, unieke foto te nemen van wat er te zien is.

Natuurfotografen zullen de voordelen van deze techniek onmiddellijk zien. Omdat je fotografeert van op een grotere afstand verstoor je de levenswijze van de dieren niet. Fotografie met respect voor de natuur. Maar vooral, fotografie met een spectaculair resultaat! Want, eerlijk is eerlijk, als je te dichtbij moet komen, verstoor je niet alleen de levenswijze van de dieren, maar ook je foto. Want voor je op de goede plek raakt, is het voorwerp van het beeld dat je voor ogen had al lang verdwenen.

Met digiscopie slaag je er moeiteloos in om die foto van de vogels in hun nest te nemen, of leg je de sierlijke libel op die waterlelie probleemloos vast.

Meerdere toepassingen binnen fotografie en videografie

Digiscopie en telefotografie

Telefotografie is het fotograferen van voorwerpen van op grote afstand. Je fototoestel in combinatie met de vergrotingen vanuit de telescoop of verrekijker geven je een lichtgewicht, en relatief betaalbare super-telelens. Zo geeft bijvoorbeeld de ATX/STX 65mm een vergroting van 25 tot 60 maal. In combinatie met de TLS apo geeft dit een objectief 750 tot 1800mm!

Dat creëert schitterende mogelijkheden om vanop een verre afstand sensationele beelden te schieten. Vooral bij het fotograferen van levende beestjes is het vaak quasi onmogelijk om dichterbij te komen, niet in het minst omwille van de veelal moeilijk toegankelijke plekken.

150409  Velduilen spotten met JacquesIMG_2683-NIK-2-2

Digiscopie en macrofotografie

Macrofotografie staat gekend als het fotograferen op korte tot zeer korte afstand van onderdelen van dieren, planten, voorwerpen… met als doel deze zo groot mogelijk af te beelden, zodat details zichtbaar worden die met het blote oog moeilijk of niet waarneembaar zijn. Het is wonderlijk hoe zelfs de meest onooglijke details van insecten of andere dieren plots perfect in beeld worden gebracht.

Alleen is het in de praktijk – zonder digiscopie – zelden mogelijk om een situatie te creëren waarbij je ook effectief een foto kan maken. Met disgiscopie zorgt de vergroting van een telescoop ervoor dat je vanop een veel grotere afstand je voorwerp fotografeert. Zo weet het voorwerp van je foto niet eens dat je er bent en schiet jij een beeld alsof je op een neuslengte afstand bent.

Macrofotografie door digiscopie

Digiscopie en astroscoping

Sterren of planeten kijken, krijgt dankzij digiscopie een volledig nieuwe dimensie. De intensiteit van de beelden die we met het blote oog amper kunnen waarnemen, wordt nu dankzij de combinatie van een telescoop en een fototoestel haarscherp op foto vastgelegd. Astroscoping laat je de sterren en planeten delen met anderen dankzij uniek fotomateriaal. De resultaten zijn verbluffend, zoals je hiernaast kan zien.

Astrofotografie met behulp van digiscopie

Wat heb je nodig?

Als basisprincipe heb je een verrekijker of telescoop nodig die je met een adapter op je fototoestel bevestigt. Daarnaast zal een goed statief onmisbaar blijken, wil je trillingen voorkomen. Doordat je vaak met een ‘zware’ telescoop of verrekijker voorwerpen op erg grote afstand fotografeert, is de kleine trilling of beweging die de telescoop maakt voldoende voor een bewogen foto. Dat is dus enkel op te lossen met een stevig statief.

Combineer dat met de juiste keuze verrekijker en/of telescoop en je kan op pad.

Is elke camera geschikt?

Niet elke camera is geschikt. Afhankelijk van het type camera en bijvoorbeeld het zoombereik, zijn de resultaten erg verschillend. Zo is een drievoudig zoombereik zeker aan te raden, zeker in combinatie met een inwendige zoom. Een inwendige zoom laat toe dat de camera veel dichter bij het oculair komt, waardoor bijvoorbeeld zwarte randen bij macrofotografie veel minder zullen voorkomen.

Omwille van de vele mogelijkheden en de unieke behoeften van elke fotograaf, raden we daarom aan contact met ons op te nemen voor vrijblijvend, gepersonaliseerd advies over digiscopie. We nodigen je graag uit voor een test. Tenslotte maakt een demo deel uit van onze service!